Portör Taraması

Gıda ile ilişkili bir yerde çalışıyorsanız ya da çalışmaya başlayacaksanız portör tarama işlemi tarafınızdan talep edilecektir. Bu işlem birden fazla testin uygulanması neticesinde meydana çıkan sonuçlara göre kişinin o iş yerinde çalışıp çalışamayacağı kararının verilmesini sağlamaktadır. 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu kanunu kapsamında gıda ile ilişkili çalışma alanlarında üç ayda bir defa olmak üzere bu taramanın yapılması zorunlu hale getirilmişti. Ancak, 2011 yılından sonra bu zorunluluk sadece çalışanların hijyen eğitimi alması ile sınırlı hale getirilerek kaldırılmıştır. Bu kanun kapsamında gıda ile ilişkili herhangi bir çalışma alanında çalışma yapıp yapamayacağının belirlenmesi esastır. Bulaşıcı bir hastalık taşıyan kişilerin gıda yolu ile yiyecekleri tüketenlere de hastalığı bulaştırma riski bu sayede ortadan kaldırılmış olmaktadır. İş yerlerinin bu hususta dikkatli olması ve gereken aksiyonları alması gerekmektedir.

Portor Taramasi Nasil Yapilir
Portor Taramasi Nedir
Portor Taramasi Nerede Yapilir Istanbul
Portor Taramasi Nerede Yapilir Osgb
Portor Taramasi Nerede Yapilir
Portor Taramasi Osgb Fiyat
Portor Taramasi Osgb Istanbul
Portor Taramasi

Portör taraması nerede yapılır?

Çalışma hayatına başlamadan ya da başladıktan sonra faaliyet gösterilen iş koluna göre çalışanların farklı testlere maruz kaldıkları bir gerçektir. Toplum sağlığı, iş ve işçi sağlığı açısından oldukça önemli olan bu testlerin ihmal edilmemesi de bir gerçektir. Sonuç itibari ile bulaşıcı hastalığı taşıyan kişinin bir iş yerinde çalışması halinde orada çalışanlar, iş yerine ziyarete gelenler tamamıyla tehdit altında olacaktır. Peki, portör taraması nerede yapılır? Sizden bu tarama testlerini yaptırmanızı isteyen işyeriniz için özel sağlık kuruluşlarına, mobil sağlık hizmeti veren yerlere başvuruda bulunarak bu testleri yaptırmanız mümkün olmaktadır.

Portör tarama testleri

Çalışma hayatına gıda sektöründe başlayacaksanız tarafınızdan talep edilecek olan testlere hazırlıklı olmalısınız. Portör tarama testleri şeklinde ifade edilen bu testler şunu içermektedir. Gaita mikroskopisi ve gaita parazit ve parazit yumurtası incelemesi, gaita kültürü ve antibiyogram, boğaz kültürü, akciğer grafisi yaptırarak alacağınız testlerin neticesine göre başvuruda bulunduğunuz iş yerinde çalışıp çalışamayacağınızın kararı verilmektedir. Eğer mevcutta iş yerinde çalışıyorsanız ve iş yeriniz rutin bir kontrol olarak bu testi istemiş ise aynı şekilde testleri uyguladıktan sonra insan kaynakları ya da iş yeri hekiminize raporları ulaştırmanız gerekecektir. Eğer sağlığınızda bir olumsuzluk tespit edilir ise yapacağınız iş sözleşmesinde de olabileceği gibi iş yeriniz ile ilişkinizin kesilmesi ihtimalini de unutmamalısınız. Ancak toplum sağlığı açısından önemli olan bu testlerden hiç bir şekilde kaçınılmaması bir sosyal sorumluluk olarak gerçekleştirilmesi gereken bir görevdir.

Portör tarama nasıl yapılır

Sağlıklı bireyler olmamız herhangi bir hastalığın riskini taşımıyor olmamız anlamını taşımamaktadır. Bugün sağlıklı bir şekilde başladığımız iş yerinde çalışırken, birden bire rahatsızlanabilir, çalışamayacak duruma gelebiliriz. Bu sebeple iş yerleri tarafından talep edilen teslerin yapılması hususunda duyarlı olmalısınız. Portör tarama testleri nasıl yapılır? Bu testlerin sonuçları olumsuz olursa işimden olur muyum diye düşünebilirsiniz. Ancak unutmalısınız ki eğer bu testler yapılmaz ise dışarıda herhangi bir restoranda yemek yediğimizde dahi risk altında oluruz. Testler bir kaç farklı testin uygulanması ile yapılmaktadır. Gaita, tükürük, boğaz kültürü, akciğer filmi gibi bulaşıcı hastalığın tespiti amacı ile intaniye birimlerindeki doktorlar tarafından ya da iş yerinin insan kaynakları tarafından talep doğrultusunda yapılmaktadır.